Dječji vrtić "Tratinčica"

Zdravu jabuku i crvić voli!

Izletom u voćnjak djeda Jože  i berbom jabuka obilježili smo i započeli naš projekt „Jedi zdravo i domaće- budi odgovoran prema hrani“ koji se provodi u sklopu projekta „ Mi jedemo odgovorno“ Udruge Lijepa naša. Cilj projekta je upoznati djecu s važnošću korištenja sezonske i lokalne prehrane,  usvajanje znanja o pripremi hrane i odgovornog odnosa prema ostacima hrane.  Isto tako želimo istaknuti važnost uzgoja vlastitih namirnica i brigu o njima te prikupljanje plodova.

Djeca skupine Medenjaci i Pčelice posjetom voćnjaku naučila su gdje rastu jabuke, uočili da na različitim stablima rastu različite jabuke i da nisu sve podjednake  veličine i izgleda kao one u trgovini. Otkrili su i crviće u njima što govori da je voće zdravo pa ga i crvići žele.  Vrijednim ručicama ubrzo su napunili svoje košarice jabukama i orasima. U vrtu djeda Jože vidjeli su i ubrali tikve i upoznali s kompostištem na koje su odložili  trule jabuke pokupljene ispod stabala.  Pravi posao uslijedit će u prostorima vrtića, pranje voća, rezanje, izrada sokova, smoothia, kolača, jabučnog octa.

Jabuke su najrasprostranjenije voće, ali uz njih je vezana još jedna činjenica, a to je da jabuke iz trgovačkih centara proputuju velik  broj kilometara putujući iz drugih država prije no što stignu do naših domova.  U masovnoj proizvodnji  jabuke su tretirane mnogobrojnim kemikalijama  tijekom uzgoja i nakon branja  pa ih  upravo zbog toga danas  teško možemo smatrati  zdravim voćem.  Masovna proizvodnja  ostavlja velik negativan otisak na prirodu i okoliš.  Zato je važno okrenuti se lokalnim proizvođačima i korištenju jabuka koje nisu tretirane kemikalijama ili pak zasaditi vlastita stabla jabuka ako za to imate prilike.   Više o onečišćenju tla masovnim uzgojem hrane možete pročitati na sljedećoj poveznici.  Onečišćenje tla

Ovom prilikom zahvaljujemo djedu Joži na gostoprimstvu i poklonjenom voću.


« Povratak