Dječji vrtić "Tratinčica"

Podjela sadnica rajčice volovsko srce

9.5.2018. projektnim danom u  vrtiću Loptica i podjelom sadnica rajčice volovsko srce završili smo projekt Udruge Lijepa Naša “Mi jedemo odgovorno”. Cilj projekta je potaknuti  djecu i roditelje  na odgovornu prehranu  te razvoj svijesti o tome kako  naši prehrambeni  izbori  imaju globalni utjecaj na okoliš.  Provodili smo ga kroz dva podprojekta “Jedi zdravo i domaće” kojim smo željeli istaknuti vrijednost sezonske prehrane kao i korištenje proizvoda lokalnih proizvođača, dok smo podprojektom “Naša banka sjemena  i očuvanje stare vrste rajčice volovsko srce željeli pozitivno utjecati na bioraznolikost i proširiti sjeme rajčice volovsko srce.

Hrana je osnovna ljudska potreba, međutim danas se proizvodnja hrane bazira na masovnosti i potražnji tržišta kako bi se ostvario profit pri čemu se zaboravlja na okoliš. Tako proizvodnja hrane danas pridonosi globalnom zatopljenju, iscrpljuje prirodne resurse  (vodu, zemlju, energiju), uzročnik je krčenja šuma i dezertifikacije te ubrzava gubitak bioraznolikosti.

Masovna proizvodnja hrane koja je okrenuta profitu  počela je oblikovati svijet ,  ostavlja  najveći ekološki otisak i pokretač je negativnih utjecaja.  Zbog masovne proizvodnje hrane:

  • ubrzano se gube raznolike sorte i pasmine
  • povećala se potrošnja mesa i mliječnih proizvoda
  • sve je veća distanca između uzgajivača hrane i potrošača
  • gubi se prehrana koja se temelji na sezonskoj hrani
  • porasla je potrošnja visoko prerađene hrane i prisutnost palminog ulja u polovici prerađene hrane
  • povećala se emisija stakleničkih plinova
  • izrabljuju se djeca , žene i siromašno  stanovništvo zemalja Trećeg svijeta .

Najtragičnije  u cijelom procesu proizvodnje hrane je da se naposljetku svake godine baci  1,3 milijarde tona hrane u svijetu.  Ukratko ovo su osnovni razlozi zašto se naš vrtić uključio u projekt “Mi jedemo odgovorno”. Naše opredjeljenje za odgovoran odnos prema okolišu i nositeljima Zelene zastave i certifikata Međunarodne Eko-škole usmjerilo nas je sudjelovanju u ovom važnom projektu.  U projekt  su bile  uključene 4 odgojne skupine: Pčelice, Medenjaci, Cipelići i Srećice  s odgajateljicama Anom Romek, Andrejom Lonjak, Sandrom Oreški, Jasnom Klačinski, Mirjanom Funtek, Davorkom Stilin, Dubravkom Gašparić i Šteficom Kraljić.

Djeca odgojnih skupina Cipelići i Srećice saznala su odakle dolazi sjeme za sijanje biljaka, pa su i sami prikupljali zrele plodove iz vrtova pa tako i sjeme rajčice volovsko srce. Sjeme su pažljivo izdvajali iz sazrelih biljaka, prali i sušili te ga pospremali. Sjeme su posijali tijekom ožujka i brinuli o njegovu razvoju.  Nakon što su biljke dovoljno izrasle  djeca su ih  presadila u manje posudice i pripremili za podjelu zainteresiranim roditeljima svih odgojnih skupina vrtića Loptica. Kako bi reklamirali svoju akciju podijelili su letke svim odgojnim skupinama.  Za roditelje koji žele sadnice rajčice pripremili su povelju kojom se roditelj obvezuje da će sjeme zrelog ploda proslijediti dragim prijateljima koji se bave vrtlarstvom. Na taj način željeli smo sjeme rajčice  volovsko srce proširiti našim područjem.  Na projektnom danu podijelili smo 90 sadnica račjice volovsko srce. Svaku smo ispratiti sa željom da dobro raste i uspješno da plod. Tijekom projekta nastali su i stihovi o paradajzu koje su smislila djeca Tena, Matija, Ana, Leona i odgajateljica Davorka Stilin. Stihovi su ispisani na povelji, a glase ovako:

Ja sam slatki paradajz,

okruglo mi tijelo,

rumene sam boje,

vrlo zdrav za jelo.

U vrtu sam narasao

jer me grije sunce,

kiša me zalijeva

volovsko sam srce.

U sklopu projekta djeca skupina Cipelići i Srećice zahvaljujući sadnicama odgajateljice Dubravke Gašparić posadila su maline, kupine i ribz u dvorištu vrtića kako bi  se mogli sladiti ukusnim plodovima ubranim vlastitim rukama. Kako je bilo na projektnom danu podjele rajčice pogledajte na našim fotografijama.

 


« Povratak