Dječji vrtić "Tratinčica"

Platnenim torbama spašavamo Zemlju!

 Ovaj tjedan završavamo Akciju “Platnenim torbama spašavamo Zemlju”. Provođenje akcije omogućili su naši sponzori i partneri Grad Koprivnica, Komunalac, Koming i KC vode koji su sponzorirali nabavu platenenih torbi.  Platnene torbe oslikala su djeca našeg vrtića eko-porukama. Zahvaljujući sponzorima mogli smo uključiti u akciju svu djecu i roditelje našeg vrtića. Svako dijete će nakon što roditelj donese 10 plastičnih vrećica u zamjenu će dobiti platnenu torbu koju je dijete ukrasilo svojim crtežom. Od plastičnih vrećica načinili smo tri ogromna plastična čudovišta koja prijete našoj Zemlji. Akcijom smo željeli upozoriti na plastifikaciju Zemlje i na opasnost koja nam prijeti od prekomjerne proizvodnje jednokratne plastike (plastične vrećice, pribor za jelo, slamčice, plastične čaše, čaše za coffee to go, spremnici za naručenu hranu, plastične boce za gazirana i ostala pića) kao i smanjiti korištenje plastičnih vrećica podjelom platnenih torbi.

Tijekom trajanja akcije u odgojnim skupinama djeca su radila na sadržajima kojima smo poticali odgovoran odnos prema prirodi kao i upoznali ih s opasnostima plastike. Nakon akcije djeca će zajedno sa svojim odgojiteljama i tetama spremačicama odvojiti plastiku u kontejner za plastični otpad. Nadamo se da će roditelji prilikom odlaska u trgovinu poslušati djecu,  promisliti, isplanirati svoj odlazak u trgovinu, uzeti platnene vrećice, košare, cekere ili u trgovini zatražiti kartonske kutije od ambalaže za pakiranje kupljenih artikala. Hiperprodukcija plastičnih jednokratnih proizvoda dovodi nas u situaciju nemogućnosti recikliranja tolike količine plastike. Žalosno je da svega 6-9% proizvedene plastike bude reciklirano u svijetu stoga je bolje spriječiti nego liječiti i smanjiti upotrebu jednokratne plastike.  Promjenu može potaknuti svatko od nas mijenjanjem loših navika i pozitivnim utjecajem na ostale.

Kako nam se približava Dan planeta Zemlje pogledajte sa svojom djecom crtane filmove koji govore o ugroženosti i zaštiti prirode.

Crtane  možete potražiti na sljedećim linkovima:

Plastični planet –      https://www.youtube.com/watch?v=73sGgmZoMBQ

Zaštita šuma –          https://www.youtube.com/watch?v=ZVqkCsRZdFk

plastično čudovište – Tratinčica

plastično čudovište- loptica

press konferencija

plastično čudovište – zvjezdica


« Povratak